Lisztérzékenység vizsgálat

A lisztérzékenység a leggyakoribb felszívódási zavar. Megelőzni nem lehet és a felismerése is nehéz, főleg ha felnőtt korban alakul ki. Pedig érdemes kiszűrni. Ha nem diagnosztizálják, súlyos tüneteket okozhat.

A lisztérzékenységet (más néven cöliákia vagy glutén-érzékenység) az egyes gabonafélékben (búza, rozs, árpa) található anyag, a glutén idézi elő.A lakosság egy-két százalékánál van jelen, vagyis minden 50. ember lisztérzékeny, többségük a nőket érinti. Az elmúlt 15 évben egyszerűsödött a diagnosztizálás, már egy vérvétel is elegendő ehhez, de pozitív eredmény esetén elkerülhetetlen az eredmény szövettani vizsgálattal történő megerősítése.

lisztérzékenység

Mivel nem tudni pontosan, hogy mitől és hogyan alakul ki a lisztérzékenység, megelőzni sem lehet. Része van az érzékenység kialakulásában a genetikai hajlamnak is. Találmányok szerint a lisztérzékeny emberek első fokú rokonainak húsz-huszonöt százalék esélye van a betegségre, vagyis minden negyedik, ötödik közeli hozzátartozó lesz beteg.

Egyre többen felnőttként lesznek betegek, ráadásul többségüknél nem a gyermekkorban jellemző hasi tünetek (haspuffadás, krónikus hasmenés, hasi fájdalom) jelentkeznek, hanem például vashiányos vérszegénység, csontritkulás, vagy ismétlődő vetélés. Többször évek telnek el, míg kiderül, hogy lisztérzékenység áll ezen betegségek mögött, tehát a kezdeti tünetek megjelenésétől számítva gyakran évekig nem diagnosztizálják.

Tünetei: hasmenés, pókhas, fejlődésben való visszamaradás, étvágytalanság, hányás, vérszegénység, vashiány.

lisztérzékenység

A lisztérzékenységre jelenleg nincs gyógyszer, egyetlen kezelési módja a szigorú gluténmentes diéta. Ennek hiányában az intolerancia járászavart, viszketéssel és hólyagos elváltozásokkal járó bőrbetegséget (Duhring betegség), egészen kivételes esetben rosszindulatú daganatot is okozhat. Hosszútávú szövődmény lehet még a csontritkulás és a fogamzóképesség mindkét nemet fenyegető zavara. Fokozottan ajánlott figyelni az 1-es típusú cukorbetegeknek, az autoimmun pajzsmirigygyulladásban és a Down-kórban szenvedőknek, ők ugyanis a rizikócsoportba tartoznak.

A lisztérzékenységet ma már könnyű diagnosztizálni

Az étel intoleranciák, így a cöliakia is kimutatható szerológiai vizsgálat alapján. Ehhez csupán egyetlen vérvételre van szükség. A vérvétel előtt nem kell éhgyomorra jönni, sem más előkészületre nincs szükség. A vizsgálat bármikor és bárkinek elvégezhető.Az eredmény 4-5 nap alatt elkészül, a leletet elektronikusan küldjük ki, vagy személyesen átvehető rendelőnkben.

A lisztérzékenység vizsgálat ára: 7.900,- Ft

Foglaljon most időpontot!

Telefonon: +36-1-782-6774 vagy +36-30-434-1744

Vagy foglaljon on-line itt és most!

Foglaljon most időpontot!

Pozitív a vizsgálat eredménye? Vegye igénybe dietetikus szaktanácsadónk segítségét is, akik táplálkozási tanácsokkal, mintaétrenddel, receptekkel segít Önnek kialakítani a megfelelő étrendet.Rólunk mondták:

A legjobb, hogy a hipochondriám is alább hagyott. :-) Köszi.

Andi

Négy éves kislányom laktóz érzékenységét mutatták ki szakszerűen és gyorsan. A vérvétel profi volt, észre sem vettük és már vége si volt. Nagyon elégedettek voltunk!

Egy anyuka

Németországban élek, de évente egyszer eljövök a doktornőhöz. Volt már melanoma in situ-m, szóval én tudom milyen érzés a bizonytalanság. Nem kívánom senkinek. A rendszeres szűrés a legfontosabb!

Timi

Dr. Borbola Kinga a legjobb bőrgyógyász, akinvel valaha találkoztam. Ide járok már több éve. Színvonalas hely, szakértő orvosok. Ajánlom mindenkinek!

Norbi

Elérhetőségünk

Ambulanciák
Prevenciós és Szűrő Központ

1147 Budapest, Csömöri út 18.


Tel.: +36-1-782-6774

Hívjon minket!

06-1-782-6774
06-30-434-1744