Napozás: a tinikori napégések a legveszélyesebbek

sunshine
A túl sok tinédzserkori leégés, a túlzásba vitt napozás a felelős a bőrrák kialakulásáért, nem a későbbi napfürdők – állítja egy új vizsgálat.

A tinédzserkori túlzott napozás jelenti az igazi veszélyt a később kialakuló melanoma szempontjából. Ha valaki csak ötször is súlyosan leég fiatalkorában, akkor 80 százalékkal nő meg az esélye arra, hogy melanomában betegedjen meg később. A kevésbé agresszív bőrrákok előfordulásának esélye 68 százalékkal nagyobb ilyen esetben.

A vizsgálatban a 15 és 20 év között szerzett napégések bizonyultak a legveszélyesebbeknek a későbbi melanoma szempontjából.

A vizsgálatban a 15 és 20 év között szerzett napégések bizonyultak a legveszélyesebbeknek a későbbi melanoma szempontjából.

Ugyanakkor az idősebb korban kapott UV-sugárzás nem befolyásolja a melanóma kockázatát – állítja a brit Daily Mail cikke. A kevésbé agresszív bőrrákok előfordulását viszont idősebb korban is fokozza az ultraibolya-sugárzás – írja a brit lap.

Eredményeikről dr. Abrar Qureshi, a Rhode Island-i Kórház és a Brown Egyetem kutatója nyilatkozott a Daily Mailnek. 109 ezer fehér bőrű nővér szokásait követték 20 éven át, a súlyos leégés pedig hólyagosra napozott bőrt jelent a kutatásban. Kimutatták, hogy a melanoma kialakulása és a napnak való komolyabb kitettség a fiataloknál függ össze.

Qureshi szerint a rizikócsoportokba tartozó nőknek különösen kerülniük kell a leégést, főleg fiatalkorban. Ilyenek a vörös hajú, sok anyajeggyel rendelkező személyek. Esetükben is a fiatalkori napozás a veszélyesebb.

Dr. Borbola Kinga

Dr. Borbola Kinga

 A bőr nem felejt

Rég volt a tinikor, kihevertük a sok-sok évvel ezelőtti napégéseket? Miért félnénk sokkal később? A válasz a bőr “memóriájában” rejlik. “Bőrünk nem fejelt el egyetlen napon töltött percet sem” – mondja dr. Borbola Kinga bőrgyógyász szakorvos, klinikai onkológus. “Életünk során összeadódik az a napfénysugár mennyiség, amely a bőrünket éri. Ez az összeadódó sugárzás pedig az évek, évtizedek során bőrelváltozások kialakulásához vezethet. Legfontosabb a 18 éves kor alatt elszenvedett napfénykárosodás. Fokozottan kell tehát figyelni mind a gyerekek, mind a tinik védelmére” – magyarázza  az Ambulanciák Prevenciós és Szűrő Központ szakorvosa.

 

[social_share/]

Melanoma-veszély? Sokszori leégés? Gyanús anyajegyek? Az Anyajegy Ambulancia segít. Foglaljon időpontot szűrővizsgálatunkra. A korai diagnózis kulcsfontosságú a melanoma esetén – melyre minden 50. ember számíthat élete során –, hiszen időben felfedezve 95%-ban gyógyítható.

Comments are closed.
Rólunk mondták:

A legjobb, hogy a hipochondriám is alább hagyott. :-) Köszi.

Andi

Négy éves kislányom laktóz érzékenységét mutatták ki szakszerűen és gyorsan. A vérvétel profi volt, észre sem vettük és már vége si volt. Nagyon elégedettek voltunk!

Egy anyuka

Németországban élek, de évente egyszer eljövök a doktornőhöz. Volt már melanoma in situ-m, szóval én tudom milyen érzés a bizonytalanság. Nem kívánom senkinek. A rendszeres szűrés a legfontosabb!

Timi

Dr. Borbola Kinga a legjobb bőrgyógyász, akinvel valaha találkoztam. Ide járok már több éve. Színvonalas hely, szakértő orvosok. Ajánlom mindenkinek!

Norbi

Elérhetőségünk

Ambulanciák
Prevenciós és Szűrő Központ

1147 Budapest, Csömöri út 18.


+36-1-782-6774

+36-30-434-1744

Hívjon minket!

Telefonszámaink:

06-1-782-6774

06-1-782-6775

06-30-434-1744

Munkanapokon reggel 8:00 és 18:00 óra között várjuk hívását!