Neurológia Ambulancia

Neurológiai vizsgálatok a Neurológiai Ambulancián

Dr. Jakab Gábor Phd.

Az Ön szakorvosa:Dr. Jakab Gábor
főorvos, neurológus és pszichoterapeuta szakorvos

Az emberi test működését a központi idegrendszer (az agy és a gerincvelő), valamint a környéki idegrendszer (az egész testünket behálózó, érző, mozgató és vegetatív idegpályák összessége) ellenőrzi és irányítja. Az idegrendszer működésében bekövetkező zavarok kivizsgálása és kezelése a neurológus feladata.

Az idegrendszer betegségei jellegzetes testi vagy lelki panaszokat okozhatnak. A neurológus szakorvost célszerű felkeresni a következő tünetek jelentkezése esetén: különböző fájdalmak (pl. fejfájás, a végtagokba sugárzó gerincpanaszok), szédülés, egyensúlyzavar, izomgyengeség, járásbizonytalanság, kézügyetlenség, eszméletvesztés, zsibbadás, érzéscsökkenés, remegés. A gondolkodás és a beszéd bizonyos zavarai is erre a szakterületre tartoznak. Nagyon gyakran az alvászavarok, a szellemi hanyatlás, feledékenység, olykor a hangulat zavarai (pl. tartós nyomottság, szorongásos tünetek) hátterében is szervi idegrendszeri működészavar igazolódik.

A leggyakoribb neurológiai betegségek a következők: stroke (az agy vérellátásának zavara), epilepszia, Parkinson-kór, Sclerosis multiplex, daganatok, gyulladásos folyamatok, neuropátiák, a csigolyák közötti porckorongok rendellenességei, stb. Ki kell hangsúlyozni, hogy ezek a betegségek korai fázisukban lényegesen hatékonyabban kezelhetők, sőt kialakulásuk sok esetben meg is előzhető.

Hogyan zajlik a neurológiai vizsgálat?

Az első feladat a panaszok pontos tisztázása, a részletes kórelőzmény (anamnézis) felvétele. Ezt követően kerül sor az úgynevezett fizikális neurológiai alapvizsgálatra. Ennek során a szakorvos felméri a páciens idegrendszeri funkcióit, megállapítja az érzékelés, az izomerő, a mozgáskoordináció, a széklet- és vizeletürítés, a szexuális élet, a gondolkodás esetleges zavarait. A testi vizsgálathoz mindössze néhány egyszerű segédeszközt (például reflexkalapácsot, hangvillát, szemtükröt, vattadarabkát, stb.) használ. A helyenként tréfásnak tűnő műfogásokkal, vizsgáló trükkökkel meglepően pontosan meg lehet határozni az idegrendszeri károsodás helyét és jellegét. A gondolkodás vagy a hangulat rendellenességeinek feltérképezése a mindennapi viselkedés zavaraira, a problémamegoldó képesség hiányosságaira utaló élethelyzetek elemzésével lehetséges. Egy alapos neurológiai vizsgálat akár 1 óráig is eltarthat. A probléma jellegétől függően komplex, műszeres kivizsgálás is szükségessé válhat, részben az Ambulanciák eszköztárának felhasználásával, esetleg diagnosztikus központokban (pl. koponya CT vagy MRI).

Hogyan készüljön a páciens?

Az orvos akkor lát tisztán, ha megtudja a betegtől az aktuális helyzet szempontjából fontos információkat. Ez részben kikérdezéssel, részben a megelőző orvosi vizsgálatok eredményeinek áttekintésével történik. A kezelőorvos számára egy korábbi panasz, vagy kóros lelet is árulkodó lehet. Fontos, hogy a beteg a saját szavaival, részletesen fogalmazza meg, milyen probléma megoldásában kér segítséget pl. jobbra irányuló, forgó szédülés, kettős látás, a bal boka irányába sugárzó, fokozódó fájdalom, kézügyetlenség, vizelet visszatartási zavar, ismétlődő eszméletvesztés, stb.

Lehetőség van – rövidebb konzultáció formájában – korábban beállított kezelések hatékonyságának nyomon követésére, szükség szerint módosítására is. A közelmúltban diagnosztizált súlyos, krónikus betegség jobb megértése, elfogadása érdekében gyakran kérnek a betegek ún. „második véleményt”.

Fontos tartjuk ismételten kihangsúlyozni, hogy a leghatékonyabb neurológiai kezelés mindig a súlyos betegségek kialakulásának megelőzése a fokozott kockázat felismerése, a gyanús eltérések kivizsgálása, és szükség esetén az életmód ésszerű átalakítása révén. Ehhez is szívesen nyújtunk segítséget a neurológiai szakrendelésen.

Az egyes vizsgálatok ára

A szolgáltatás tartalma Ára
Általános szakorvosi vizsgálat
(Tartalmazza az általános fizikai vizsgálatot, valamint a szakorvosi konzultáció díját)
A teljes vizsgálat és konzultáció körülbelül 60 percet vesz igénybe
20.000 Ft

Rendelési idő

Szakterület Rendelési idő
Neurológiai vizsgálatok Szerda: 16:00 – 19:00
Foglaljon most időpontot!


Rólunk mondták:

A legjobb, hogy a hipochondriám is alább hagyott. :-) Köszi.

Andi

Négy éves kislányom laktóz érzékenységét mutatták ki szakszerűen és gyorsan. A vérvétel profi volt, észre sem vettük és már vége si volt. Nagyon elégedettek voltunk!

Egy anyuka

Németországban élek, de évente egyszer eljövök a doktornőhöz. Volt már melanoma in situ-m, szóval én tudom milyen érzés a bizonytalanság. Nem kívánom senkinek. A rendszeres szűrés a legfontosabb!

Timi

Dr. Borbola Kinga a legjobb bőrgyógyász, akinvel valaha találkoztam. Ide járok már több éve. Színvonalas hely, szakértő orvosok. Ajánlom mindenkinek!

Norbi

Elérhetőségünk

Ambulanciák
Prevenciós és Szűrő Központ

1147 Budapest, Csömöri út 18.


+36-1-782-6774

+36-30-434-1744

Hívjon minket!

Telefonszámaink:

06-1-782-6774

06-1-782-6775

06-30-434-1744

Munkanapokon reggel 8:00 és 18:00 óra között várjuk hívását!