Gyakran ismételt kérdések

Gyakran ismételt kérdések

Kérdése van? Orvosi, szakértői tanácsot szeretne? Jó helyen jár. Az Ambulanciák Prevenciós és Szűrő Központ online rendelőjében az egyes szakrendelésekhez tartozó címsorokra kattintva láthatja a beérkezett kérdéseket, az adott kérdésre kattintva pedig a szakorvosunk, szakértőnk által adott válaszokat. Amennyiben önnek is kérdése van, úgy a kapcsolati menüpontban közvetlenül felteheti azt szakorvosunknak.

 

Gyakran ismételt kérdések:

Általános kérdések

Általános

Hol található pontosan a rendelő?

Rendelőnk Budapesten, a XIV. kerületben, a Csömöri út 18. szám alatt (Zuglóban) található. (Figyelem, a XVI. kerületben is van egy Csömöri út, így GPS és egyéb térképes keresésénél figyelni kell a helyes kerület választásra!

A rendelőnknek helyet adó 4 szintes irodaház pontosan a Bosnyák téri árucsarnok épületével szemben található. Az azonosítást segíti egy hatalmas, közel 10 négyzetméteres ablakmatrica

Tömegközlekedéssel hogy közelíthető meg a rendelő?

Tömegközlekedéssel a rendelőnk az alábbi módokon közelíthető meg:

  • Busszal: 7, 7A, 7E, 32, 107E, 124, 125, 133E, 233E járatokkal közvetlenül (leszállás a Bosnyák tér megállónál)
  • Villamossal: 3, 62, 62A számú járatokkal közvetlenül (leszállás a Bosnyák tér megállónál)
  • Kisföldalattival: a Mexikói út végállomástól a 3-as villamossal 5 megálló (leszállás a Bosnyák tér megállónál)
  • Piros metróval: az Örs Vezér Tere végállomástól a 3-as vagy 62-es villamossal 6 megálló (leszállás a Bosnyák tér megállónál)
  • Trolival: 82 számú járat (leszállás a Thököly út megállónál, vagy a Nagy Lajos Király útja megállónál, 5 perc séta távolságra)

Hogyan működik az on-line időpont foglalás?

  • Válassza ki az Önnek megfelelő hónapot és napot. A naptárban minden rendelési napon látszik a szabad időpontok száma. Az adott rendelési napokra mutatva az egérrel látható válnak az aznapi szabad és foglalt időpontok.
  • Kattintson az Önnek megfelelő időpontra, majd adja meg nevét és egy telefonos elérhetőséget. A telefonszámra azért van szükség, hogy kollégáink felvessék Önnel a kapcsolatot az időpont visszaigazolása céljából, annak érdekében, hogy az Ön nevével más ne élhessen vissza.
  • E-mail címe megadásával egy visszaigazoló e-mailt kap a foglalás összes adatával, valamint hasznos tanácsokat rendelők megközelítéséről.
  • Amennyiben kitöltötte a kötelező mezőket, akkor az “FOGLALÁS” gombra kattintva küldheti el időpont választását. Az Ön által választott időpont a naptárban azonnal “foglalt” státusszal fog megjelenni.
  • Az előjegyzést természetesen jogában áll visszavonni vagy módosítani. Ezt minden esetben telefonon teheti meg a 06-1/782-67-74-as telefonszámon kollégáink készséggel állnak a rendelkezésére.
Allergia témakörben felmerült kérdések

Allergia

Hogyan kell készülni az allergia vizsgálatra?

Az allergia vizsgálathoz semmilyen különleges előkészületre nincsen szükség. A vizsgálat eredményét nem befolyásolja a tünetek megléte vagy hiánya, sem a gyógyszerszedés.Nincs szükség éhgyomorral való érkezésre sem, vizsgálat előtt a napi szokásainak megfelelően nyugodtan ehet-ihat. Sőt a nagyobb mennyiségű folyadékbevitel ajánlott is, mert az segíti a vérvételt. Igyon bőségesen vizet.

Tejtermékek többségétől megy a hasam. Tejallergiám van?

Lehet allergia, melyet leggyakrabban a tejben lévő fehérje a kazein okoz, de a laktózintolerancia is, mely laktáz nevű enzim csökkent termelődésével jár. Nehéz elkülöníteni, hiszen azonos tüneteket okoz mindkét probléma, az élelmiszer elfogyasztása után ½-1 órával (esetleg közvetlen fogyasztás után) hascsikarás, puffadás, híg hasmenés jellemzi.

2 éve ültettek be csípőprotézist. Azóta fáradékonyabb vagyok, a csípőm feletti bőrfelület szinte folyamatosan meleg tapintatú, duzzadt. Izmaim fájnak és közel 15 kg-ot fogytam. Lehet allergiám van?

Az protézisek anyaga szövetbarát magas tisztaságú anyagokból készülnek. Mégis előfordulhat egyéni érzékenység, allergia. Általános és lokális tünetek is jelzik az implantátummal szembeni fokozott védekezést, elsődlegesen a fájdalom, mely kisugározhat az egész végtagba. A környező szövetek gyulladása, a bőrfelület lüktetése, apró kiütések. Általános rossz közérzet, gyengeség, ingerlékenység.

Cöliákiát (lisztérzékenységet) diagnosztizáltak nálam vérvétellel és biopsziával. 3 hónapja tartom a gluténmentes diétát. A tünetek szűntek, meddig kell gluténmentesen étkeznem?

A cöliákia (lisztérzékenység) a szervezet autoimmun betegsége. Akinél szakember diagnosztizálta a betegséget, annak élete végéig gluténmentes étrendet kell tartania. Fokozottan kell ügyelni a rejtett gluténtartalomra is, hiszen a panaszok kis mennyiség elfogyasztása után is újra jelentkezhetnek.

Megelőzhetem-e az allergia kialakulását?

Fontos és elsődleges csecsemő korban felismerni az allergiát, allergiás hajlamot. A családi anamnézis (apa, anya,nagyszülők allergiás betegsége) felhívja a figyelmet és fokozottabb óvatosságra int . Alapvetően az allergén kizárása, eliminálása a cél. Például allergiára hajlamos gyerek közelében a lakásban ne használjunk „porfogókat” (vastag drapériák, szőnyegek, túl sok plüssállat…), lakásban lévő penészes sarkokat, nagy mennyiségű virág földet, cserepes növényt kerüljük, háziállatot lakásban a gyermek közelében ne tartsunk. Természet közelében élő, vidéki háztartásokban, családokban ritkább az allergia, mint városban.

Ételallergia gyorsteszt – mennyire megbízható?

Dr. Réthy Lajos allergológus, immunológus, humángenetikus főorvos az Allergia Ambulancián

Dr. Réthy Lajos allergológus, immunológus,
humángenetikus főorvos az Allergia Ambulancián

Olvasónk kérdezi:

“Patikában láttam, kapható ételallergia gyorsteszt. Mennyire megbízható?”

 

Dr. Réthy Lajos allergo-immunológus főorvos válaszol:

Gyógyszertárban ma már valóban vásárolni lehet olyan tesztcsomagot, amellyel mindenki magának tesztelheti ételintoleranciáját. A tesztek valójában intoleranciát és nem allergiát céloznak – a különbségekről részletesebben olvashat itt. A 15-25 ezer forintért elérhető csomagok 40 féle érzékenységet mutatnak ki, hátrányuk, hogy bizonyos ételtípusoknál keverékekkel, például fűszerkeverékkel, halkeverékkel szembeni intoleranciát vizsgálnak, nem pedig egy konkrét étellel, fűszerrel, vagy például halfajjal kapcsolatban mutatnak ki érzékenységet. Az öntesztnél pontosabb is, hatékonyabb is a laboratóriumi, 200 étellel szemben intoleranciát kimutató, vérből történő vizsgálat.

Parlagfüvet mikor és hogyan kell irtani?

Július közepétől kezdődik a parlagfű virágzása. Célszerű előtte irtani a növényt, mielőtt allergizáló pollenjeit szórni tudná. Vegyszeres úton, fűkaszával vagy gyökerestül kihúzva (gumikesztyűvel!). Egyetlen olyan allergiát okozó növény Magyarországon, melynek irtásának elmulasztását komoly pénzbüntetéssel szankcionálja a magyar állam.

Anyajegyekkel, melanomával kapcsolatban felmerült kérdések

Melanoma

Minden anyajegy veszélyes?

Nem minden anyajegy okozhat problémát. Bőrgyógyász szakorvosi vizsgálat és folyamatos kontroll javasolt.

Megsérült egy anyajegyem, ráadásul olyan helyen van, hogy viszonylag gyakran felsértem. Ez veszélyes?

Az, hogy egy anyajegy egyszer megsérül, nem feltétlen jelenti azt, hogy “el fog rákosodni”. Mindenképpen tanácsos a gyógyulását követően szakembernek megmutatni, illetve fokozottan figyelni az anyajegyet, hogy mutat-e valamilyen változást. A gyakori irritációnak, sérülésnek kitett anyajegyek eltávolítása megelőző céllal tanácsos.

A karomon van egy anyajegy, amelyet megsértettem. Vérzett egy kicsit, sebhely lett a tetején. Mutassam meg bőrgyógyásznak?

Minden ilyen esetben javasolt szakorvos felkeresése. A legelőnyösebb, ha az összes anyajegy át van vizsgálva hozzáértő képzett szem által. Azok amelyek problémásnak minősülnek a szakvélemény alapján eltávolításra kerülnek, a többiről nagy felbontású fotó dokumentáció készül így a későbbiek során láthatóvá válnak az elváltozások.

Pár éve megvizsgáltattam két számomra gyanús anyajegyemet. Akkor azt mondták, ne aggódjak, de majd érdemes megnézetnem újra. Milyen gyakran érdemes figyelni vagy megvizsgáltatni?

Évente legalább egyszer érdemes megvizsgáltatnia anyajegyeit, ehhez pedig mindenképpen olyan anyajegyszűrő állomást kell keresnie, ahol alapos szűrést, minden anyajegyre kiterjedő vizsgálatot végeznek. Szabad szemmel sok esetben nem tűnik fel az anyajegyben bekövetkező kóros elváltozás. A változás minél koraibb stádiumban történő felfedezését segíti az anyajegyekről elvégzett nagy nagyítású fotó elkészítése, a későbbiekben az összehasonlító képek elvégzése, mely megkönnyíti a legapróbb változások észlelését.

A napfény hatására a bőröm tele lesz barna foltokkal. Azok anyajegyek vagy szeplők? És ezek veszélyesek-e?

Bőrgyógyászati vizsgálat feltétlen szükséges. Bizonyos anyagok fényérzékennyé tehetik a bőrt, főként a kimondottan fehér bőrűeknél okozhat problémát (pl.vegyi anyagok, antibiotikumok). Világosbarna színű, nagy mennyiségű nem szabályos kontúrú elváltozások valószínűleg szeplők, melyek esztétikailag zavaróak lehetnek, de veszélytelenek.

Világos a bőröm. Hányas faktorú fényvédőt használjak?

A fényvédőszereket 20-30 perccel napozás előtt kell felvinni egyenletesen a bőrfelületre. Kora délelőtt és késő délután tartózkodjunk a napon. Fürdés után gondoskodjunk a krém pótlásáról. Az UVB-sugarak esetében a fényvédők szűrőképességének jellemzésére legáltalánosabban a sun protectiv factort (SPF) használjuk. Az SPF azt fejezi ki, hogy fényvédő használatakor hányszor hosszabb idő szükséges a bőrpír kifejlődéséhez. Az SPF alapján jelenleg 3 csoportba szokásos sorolni a készítményeket: minimálisan védő termékek (SPF 2-12), mérsékelten védő termékek (SPF 12-30), intenzíven védő termékek (SPF 30 felett). Világos bőrűeknek javasolt a minél magasabb SPF számú terméket válastani, de ezzel nem az UV expozíció megnyújtása a cél.

Sötétedő anyajegyek

Olvasónk kérdezi:

Azt vettem észre, az utóbbi időben mintha sötétednének a rajtam lévő anyajegyek. Ez bajt jelez?

 Dr. Borbola Kinga bőrgyógyász, klinikai onkológus adjunktus válaszol:

Az anyajegyek éppúgy változatos színűek, mint ahogy változatos méretűek és formájúak. Leginkább a bőrt ért UV-sugárzástól függően alakulnak ki, de egyes hormonális változásoknál, így például a serdülőkorban és a terhesség alatt is gyakori, hogy több anyajegy jelenik meg a bőrön, illetve a meglévők sötétednek. És persze a napfény hatására is sötétedhetnek, vagyis ha a bőr lebarnul, vele barnulhatnak az anyajegyek is. Később, ahogyan a bőrszín kopik, úgy világosodhatnak az anyajegyek is. Viszont, ha anyajegyeink színét illetően gyanús változást észlelünk, vagy az anyajegy színében aszimmetrikussá, egyenetlenné válik, érdemes szakemberrel megnézetnünk őket. Az időben észlelt kóros folyamat diagnosztizálása életet menthet!

Kiütések a naptól. Mi ez?

Olvasónk kérdezi:

„Nyár eleje óta apró kiütések jelennek meg a testemen, hiába vagyok óvatos, nem napozom sokat, mégis mindig előjönnek. Leginkább akkor, ha strandolok. Mi ez?”

Dr. Borbola Kinga bőrgyógyász, klinikai onkológus adjunktus válaszol

A legvalószínűbb, hogy napkiütések. Több formában is jelentkezhetnek: a napnak kitett bőrfelületeken olykor apró, vörös hólyagok, olykor kisebb foltok jelennek meg már néhány perccel vagy néhány órával a napon való tartózkodás után. A kiütések gyakran erősen viszketnek. Leggyakrabban a gyerekek és fiatal nők visszatérő bőrgyulladása, amely általában csak télen múlik. A napkiütések lehetnek fotoallergén és a gyógyszeres dermatitisz jelei is. A bőrre felvitt egyes vegyi anyagok fény hatására bőrgyulladást okozhatnak. Az arra érzékenyeknél a szappan vagy a parfüm is okozhat ilyen reakciót. Előfordul, hogy bizonyos gyógyszerek szedése melletti napozás is bőrreakciót, kiütést okoz. Bizonyos vízhajtók, a tetraciklin tartalmú antibiotikumok, és a nem-szteroid gyulladáscsökkentők (fájdalomcsillapítók) szedése alatt tartózkodjunk a napfénytől.

A nyakamon apró kinövések vannak. Először csak 1 jelentkezett, de már 5 darab van. Nyeles fibrómának olvastam. El lehet távolítani?

Gyakran előforduló bőrdaganatok egyik képviselője a nyeles fibróma. Az irharétegből kiinduló jóindulatú növedékek. A vékony kocsányon lógó  gombostűfejnyi, borsónyi nagyságú képletek ártalmatlanok. A képletek elszaporodásához családi hajlam is szükséges. Bőrgyógyász szakember  esztétikai célzattal eltávolíthatja, a kocsány átmérőjétől függően ollóval vagy elektromos készülékkel. Otthoni eltávolítása nem javasolt. Néha az anyajegyek is nyelesek. A kétféle képlet elkülönítéséhez szakemberre van szükség. A festékes anyajegyek levágása súlyos következményekkel járhat, a növedék rosszindulatú átalakulását eredményezheti.

Szemészettel, a szem betegségeivel kapcsolatos kérdések

Szemészet

Miért jobb a digitális szemfenékvizsgálat a hagyományosnál?

A fundus kamerával történő vizsgálat kifejezetten a szemfenék (retina) érhálózatának vizsgálatára szolgál. Pupilla tágítás nélkül végezzük, így semmi kellemetlenséggel nem jár. A szemfenék betegségein (pl. macula degeneráció szűrése) túl ez a módszer kiválóan alkalmas a szív- és érrendszeri problémák korai kiszűrésére is. Különösen ajánlott vizsgálat diabéteszes beteg számára a szemfenéki elváltozások (pl. diabeteszes retonopátia) kiszűrésére, követésére. A vizsgálatról digitális felvétel készül, mely lehetővé teszi az elváltozások folyamatos követését, a régebben készült felvételekkel történő összehasonlításon keresztül. A felvételt szemész szakorvos értékeli, és az eredményről Ön e-mailben kap tájékoztatást 48 órán belül, mely tartalmazza a szakorvosi véleményt, valamint a felvételeket is.

Milyen életkorban ajánlott a szemnyomás mérés?

A megnövekedett szemnyomás a felelős a zöldhályog kialakulásáért, világszerte a 40 év feletti lakosság kb. 2%-át érinti ez a betegség. Zöldhályognak (glaukómának) a megnövekedett szemnyomás következtében kialakuló látóideg és a látótér károsodásával járó folyamatokat hívjuk. A zöldhályog a látás folyamatos romlását okozhatja, amit korai felismeréssel és a kezelés időben történő megkezdésével meg lehet akadályozni.  A szemnyomás mérést speciális műszerrel, ún. applanációs tonométerrel végezzük, rutin szűrésnek számít, a vizsgálati idő mindössze 5-10 perc. 40 év felett évente ajánlott.

 

Friss kontaktlencsés vagyok. Külföldről rendeltem, de szeretném megnézetni, mert olykor irritál. Fordulhatok önökhöz?

Természetesen. A nem nálunk vásárolt lencséket is bevizsgáljuk, szívesen bemutatjuk a kontaktlencse viselésének, ápolásának módszereit. Ha a vásárlását nem előzte meg szemmérés és pontos – orvosi – típusmeghatározás, akkor ebben is segítünk. Számítógépes (objektív) szemmérésre, szubjektív látásvizsgálatra, digitális réslámpával a szem elülső szegmensének vizsgálatára, lencsegörbület és típusmeghatározásra is lehetőség van.

Viszket és szúr a szemem, gyakran olyan mintha homok ment volna bele. Mitől lehet ez, és mit tegyek?

Forduljon orvosunkhoz, vizsgáljuk meg! Valószínű, hogy szemszárazsággal állunk szemben. Ez olyankor fordul elő, amikor a szemfelszínt borító vékony folyadékréteg, a könnyfilm egyensúlya megbomlik. Oka lehet egyaránt sok munka, rengeteg idő a számítógép monitora előtt, száraz beltéri levegő, légkondicionáló berendezés, füst stb. Ha a könnyfilm épsége bármilyen okból megsérül, az a szemfáradtságot követően komolyabb problémát, ún. szemszárazságot is okozhat. A szemszárazság jellemző tünetei között szerepel a viszkető, szúró, égető vagy az ún. idegentest-érzés (“mintha homok ment volna a szemembe”), a homályos látás, a túlzott fényérzékenység, illetve a szem kivörösödése.

A három rétegből felépülő könnyfilmet kívülről egy olajos réteg fedi: az ún. lipidréteg feladata a szem nedvesen tartása, a szemfelszín egyenletességének biztosítása, és emellett a vizes fázis párolgásának megakadályozása. Ez alatt helyezkedik el a vizes könnyréteg, amelynek nagyjából 98 százaléka áll vízből, emellett ásványi anyagokat és különféle ionokat (pl. nátrium, kálium, klorid és hidrokarbonát) és különféle fehérjéket tartalmaz. A könnyréteg feladata a szaruhártya megfelelő nedvességének biztosítása és a szem “tisztántartása”, valamint a kórokozók elleni védekezés – ez utóbbi az immunglobulinoknak és a lizozim nevű anti-bakteriális enzimnek köszönhető. Végül legalul az ún. mucinréteg helyezkedik el, amely a szaruhártyát borítja, és rögzíti a felette elhelyezkedő két réteget a szem hámjához. A mucin feladata emellett a sima optikai felszín biztosítása is.

Amellett, hogy pihenteti szemét, nem tanácsos az önterápia. Fontos, hogy szakorvos lássa.Rólunk mondták:

A legjobb, hogy a hipochondriám is alább hagyott. :-) Köszi.

Andi

Négy éves kislányom laktóz érzékenységét mutatták ki szakszerűen és gyorsan. A vérvétel profi volt, észre sem vettük és már vége si volt. Nagyon elégedettek voltunk!

Egy anyuka

Németországban élek, de évente egyszer eljövök a doktornőhöz. Volt már melanoma in situ-m, szóval én tudom milyen érzés a bizonytalanság. Nem kívánom senkinek. A rendszeres szűrés a legfontosabb!

Timi

Dr. Borbola Kinga a legjobb bőrgyógyász, akinvel valaha találkoztam. Ide járok már több éve. Színvonalas hely, szakértő orvosok. Ajánlom mindenkinek!

Norbi

Elérhetőségünk

Ambulanciák
Prevenciós és Szűrő Központ

1147 Budapest, Csömöri út 18.


+36-1-782-6774

+36-30-434-1744

Hívjon minket!

Telefonszámaink:

06-1-782-6774

06-1-782-6775

06-30-434-1744

Munkanapokon reggel 8:00 és 18:00 óra között várjuk hívását!